“Somalit” toivat rasismin Suomeen

Joka ikinen päivä olen tästä väittämästä varmempi, joka ikinen päivä joku uusi ulostulo tukee väittämää.

Joskun vuodenvaihteen kohdalla kävin pitkän keskustelun Twitterin puolella aiheesta “Somalit” toivat rasismin Suomeen. Keskustelua käytiin erään juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneen Somalitaustaisen nuoren naisen sivuilla. Kommenttini keräsikin nopealla tempolla mukaan satoja kommentista loukkaantuneita ja kommentteja satelikin lyhyessä ajassa ketjuun luultavasti tuhat. Keskustelua asiasta käytiin viikko tolkulla ja keskustelu oli mielenkiintoinen, jos keskustelusta poistaa turhat natsittelut ja rasismisyytökset.

Mihin sitten perustan väitteen?

Suomeen Somalitaustaisia ja muuten Afrikasta lähtöisin olevia ihmisiä on saapunut jo 90-luvun alusta lähtien. Afrikkalaistaustaiset Suomessa ovat katukuvassa arkipäivää, mutta pieni äänekäs ryhmä näistä ei tunnu sopeutuvan maahan millään. Tämä ryhmä koostuu poliitikoista yleensä vas, vihr tai sdp puolueista, viihdetaiteilijoista tai kansalaisaktiiveista.

Yleisin syytös kuuluu “rasistinen valkoinen maa”

Myönnetään, Suomi on valkoinen maa. Samalla tavalla, kun vaikkapa Somalia on tummemman väestön kansoittama. Mitä pahaa tässä on? kaikilla on oma maansa ja sehän maailmasta niin hienon tekeekin.

Kuitenkin näitä julkisuuteen tavalla tai toisella pyrkiviä tummemman väestön edustajia yhdistää yksi ja sama asia, nimittäin ahdistus rasismista ja syrjinnästä. Suomalaisten ja Suomen muiden ulkomaalaisten harmiksi media tykkää nostaa aihetta esille etusivuille, joka tottakai luo kuvan jostain suuremmastakin rasismiongelmasta. Kuitenkaan mitään suurempaa ongelmaa ei ole eikä luultavasti sitäkään vähää, jos asiaa ei koko ajan toitotettaisi mediassa ja julkisuudessa.

Vuodenvaihteen twitter keskusteluun palaten myönnän, että maassa on ennakkoluuloja ollut ja tulee varmasti olemaankin. Kuitenkin suurin syy ala-arvoiseen keskusteluun on juuri tämä ikuinen rasistiksi syyllistäminen joka paikassa. Voidaan siis todeta, että tietty väestö on tuonut rasismin tullessaan.

Viimeaikoina muutamia ulostuloja asiaan liittyen on ollut kun tunnettu tumma rap-artisti syytti poliisia rasismista, kun poliisi suoritti normaalia ulkomaalaisvalvontaa. Toinen tapaus kun Helsinkiläinen tumma poliitikko kutsui Suomalaisia kehä kolmosen ulkopuolella asuvia “vaimoja hakkaaviksi ja sisäsiittoisiksi”. Jatkuvalla syötöllä (päivittäin) tunnettu poliitikko Said Ahmed julistaa sosiaalisen median sivuillaan kuinka rasistinen kansa Suomalaiset ovat. Yhtään vähäisemmäksi ei jää Afrikkalaistaustainen Husu Hussein.

Tämän loppujen lopuksi hyvin pienen Afrikkalaisporukan jutut saavat vain niin suurta julkisuutta, joten mielikuva jostain suuresta rakentuu helposti ja ongelma on valmis.

  • Mielikuvan leviäminen alkaa usein jonkun tummemman poliitikon tai kansalaisaktiivin sosiaalisen median sivuilta.
  • Tämän jälkeen päätyy, joko Helsingin sanomien tai Ylen uutiseen.
  • Seuraavana asian nostaa esiin joku ministeriö tai jopa presidentti (Valtteri jäi bussista)

Kuulostaako tutulta?

Tässä kohtaa, eikä missään ketjun välissä kukaan ole kyseenalaistanut tai edes tutkinut tapauksen taustoja, mutta asia on syötetty alkuperälähteen ilmoittamalla tavalla koko kansalle, luoden taas mielikuvaa huonoista ihmisistä, huonosta kansasta. Tottakai asia ärsyttää monia, koska tämä on arkipäivää Suomessa. Oli tarinat sitten suoraa valhetta tai osatotuuksia, niiden osapuoliin ei yleensä kuulu kun yksittäisiä ihmisiä. Ei koko kansa.

Tapaan elämässäni usein Afrikkalaistaustaisia ihmisiä, ketkä tekevät töitä, hymyilevät, ovat kohteliaita ja tulevat hyvin toimeen täällä “suuren rasismin” keskellä. Kuinka he pärjäävät? Pärjäävätkö sen takia, ettei rasismi nyt niin suuri ongelma olekkaan. He ovat vain kotoutuneet hyvin, toisin kun kaikki julkisuuteen pyrkivät samasta lähtömaasta tulleet.

Totean tähän loppuun edelleen. Hyvin pieni ihmisryhmä on tuonut rasismin Suomeen ja tätä sanomaa levittävät iso organisaatio, jota myös vihervasemmistoksi kutsutaan. Tämä kuvitteellinen rasismi ja syrjintä toimii vain ponnahduslautana julkisuuteen.

Kirjoittanut ja kirjoituksesta vastaa

Samppa Granlund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *